Ciekawe miejsca,  Restauracje i Kawiarnie

Con Amore Tychy – tegoroczny Restaurant Week

Obchody Restaurant Week powoli stają się dla nas małą tradycją. W zeszłym roku odwiedziliśmy Restauracje Warszawską w Sosnowcu, w tym roku wybór padł na Con Amore w Tychach. Po raz kolejny była to świetna okazja, aby udać się w miejsce, którego normalnie pewnie byśmy nie wybrali.

Dużym zaskoczeniem był cały kompleks starego tyskiego browaru. Browar obywatelski to połączenie współczesnego designu z industrialną, przemysłową historią tego miejsca. Oprócz restauracji znajduje się tam nowoczesny IT Loft Park, powierzchnie biurowe i magazynowe. Na terenie kompleksu warzone jest także piwo Tichauer, warto spróbować jak smakuje, ponieważ oparte jest na ponad stuletniej recepturze.

Przestrzeń samej restauracji robi wrażenie, tutaj na pewno nie można narzekać na ścisk. Duża przestrzeń niesie jednak za sobą jeden minus, chłód... niestety mimo piecyka, który znajdował się niedaleko nas, w restauracji było po prostu zimno. Bardzo spodobała nam się natomiast kolorystyka, szarości podkreślały industrialny charakter, a czerwone krzesła wybijały się i wprowadziły ciekawy kontrast.

 

 

Jak zwykle zamówiliśmy dwa osobne menu, aby posmakować więcej dań.

Smażone przegrzebki na puree kalafiorowym z truflą i orzechami pinii, mus z białego wina i warzywa w tempurze. Cieszę się, że w końcu spróbowałam tych owoców morza. Okazały się baardzo smaczne.

Po lewej: Grillowana polędwiczka wieprzowa z cykorią, granatem i figami w occie balsamicznym z malinowym vinegrettem i pancettą. Po prawej: Pierś z kaczki w sosie z wina Porto na pieczonej dyni piżmowej ze szpinakiem z pomarańczą i glazurowanymi orzechami pecan.

Pieczony ser Halloumi z soczewicą i sosem buerre - blanc z leśnych grzybów, fioletowe ziemniaki z chrupiącym pasternakiem.

Na deser zjedliśmy tort agrestowo-śmietanowy z bezą oprószony płatkami migdałów, który był doskonałym zwieńczeniem sobotniego popołudnia.

Bardzo miło wspominamy pobyt w Con Amore, gdzie oprócz pysznego jedzenia, obsługa była bardzo miła. Nic więc dziwnego, że właśnie to miejsce zdobyło drugą nagrodę za najlepszą atmosferę w Polsce. Gratulacje!

Polecam Wam wziąć udział w kolejnym Restaurant Week'u - my na pewno to zrobimy!